Озонова діра над Антарктидою досягла максимального розміру

Вміст озону в атмосфері над Антарктидою знизився менш ніж до 100 одиниць Добсона. Показник нижче 220 одиниць уже вважається «озонової дірою», говориться в доповіді Служби моніторингу атмосфери Copernicus.

Вимірювання проводились на висоті 20-25 км. Вчені пояснили, що озонова діра над Південним полюсом виникає щороку, але її розміри помітно варіюються. У 2015 році діра виявилася маленькою, а три роки по тому, в 2018-му – рекордно величезною.

Автори дослідження прийшли до висновку, що зараз озонова діра досягла свого піку – близько 23 мільйонів квадратних кілометрів, один з найбільших розмірів за останні 15 років.

Зниження концентрації озону, ймовірно, пов’язано з полярним вихором. Він виник ще на початку березня і до сих пір зберігає стабільність. Озоноруйнівні реакції відбуваються при наднизьких температурах (-78 градусів за Цельсієм). Але значний вплив мають і штучні речовини (холодоагенти). Вони були заборонені ще в 1980-х роках, але можуть дуже довго жити в атмосфері.

«Вони будуть з нами ще багато десятиліть. Але якби ми нічого не зробили, все було б набагато гірше», – зазначили вчені.

Так, зараз озонова діра на 3-4 млн квадратних кілометрів менша, ніж була б ще років 20 назад. На повне відновлення піде ще кілька десятиліть.





ІНШІ НОВИНИ