Отримано найчіткіше зображення туманності Кіля

Телескопи обсерваторії Gemini в Чилі допомогли астрономам зробити нійчіткіші знімки туманності Кіля, щільної хмари пилу і газу, в якій активно формуються зірки.

Міжзоряні хмари – справжні ясла для зірок. Саме там відбувається магія світобудови, і народжуються космічні світила. Зазирнути туди мріє кожен вчений, тому нове зображення туманності в такій хорошій якості є великою астрономічною подією.

«Отримане зображення приголомшує», – сказав астроном Патрік Хартіган з Університету Райса. «Ми бачимо безліч деталей, які ніколи раніше не спостерігалися уздовж краю хмари, включаючи довгий ряд паралельних гребенів, які можуть бути створені магнітним полем, а також майже ідеально гладку синусоїдальну хвилю».

Зірка не може народитися в будь-якому місці. Для її утворення потрібна густа хмара газу і пилу багата молекулярним воднем. Найбільш підходящі місця для появи нових світил завжди найщільніші. Такі хмари здаються непрозорими, немов темні порожнечі на тлі мерехтливих зірок. На жаль, саме це робить їх складними для вивчення. Наприклад, Hubble працює з ультрафіолетовим і оптичним випромінюваннями, а вони блокуються пилом в таких областях.

Але інфрачервоне випромінювання може проникати крізь товщу пилу, дозволяючи астрономам зазирнути всередину цих загадкових хмар. Саме в таких випадках телескопи Gemini мають явну перевагу перед знаменитим Hubble.

«Нові зображення цієї туманності набагато більш ясні, ніж всі ті, що ми бачили раніше. Вони дають найчіткіше уявлення на сьогоднішній день про те, як масивні молоді зірки впливають на своє оточення і на формування зірок і планет», – коментують астрономи.





ІНШІ НОВИНИ