Знайдено спосіб створити надпотужне магнітне поле Землі

На Землі можна штучно створити такі ж потужні магнітні поля, як у чорних дір і нейтронних зірок, заявили вчені з Університету Осаки (Японія). Це важливо для проведення фундаментальних досліджень в галузі фізики, матеріалознавства і астрономії, повідомляє Scientific Reports.

Більшість магнітних полів на Землі, навіть штучних, не дуже сильні. Потужність магнітно-резонансної томографії (МРТ), що використовується в лікарнях, становить близько 1 Тесли, або 10 000 Гаусс. Лабораторний експеримент 2018 року з використанням лазерів створив поле до 1200 Тесл, або трохи більше 1 кілотесла. Але ніхто не зміг піднятися вище цього рівня.

Нове дослідження показало, що теоретично можливо згенерувати поле потужністю в 1 млн Тесл (мегатесла). Автори провели комп’ютерне моделювання і встановили, що для цього потрібно «стріляти» ультраінтенсивними лазерними імпульсами по порожнистим трубкам всього в декілька мікрон в діаметрі. Це призведе до активації електронів в стінках трубок, внаслідок чого трубки повинні вибухнути.

Взаємодія гарячих електронів і вакууму, що створюється під час вибуху трубки, створить потік електричного струму. Вчені встановили, що в даному випадку струм може посилити вже існуюче магнітне поле на два-три порядки.

Потужне магнітне поле протримається всього 10 наносекунд. Але цього достатньо для сучасних фізичних експериментів.

Вчені розрахували, що для створення такого поля знадобиться лазерна система з енергією імпульсу від 0,1 до 1 кілоджоуля і загальною потужністю від 10 до 100 петаватт (мільйон мільярдів ват). Подібні пристрої вже існують або проектуються.





ІНШІ НОВИНИ