Знайдено докази жорстокої різанини в Європі

Новий аналіз древніх останків показав, що на місці сучасної Іспанії 2200 років тому відбулася справжня кривава різанина.

Тобто європейські казки, які здаються сьогодні занадто кровожерливими, можуть бути пом’якшеними варіантами древньої жорстокої дійсності для дітей того часу.

Останки атакованих зі спини і навіть розчленованих жителів стародавнього іберійського села стали свідченням того, що в доісторичній Європі панувало насильство.

Новий аналіз кісток 13 жертв показав, що за кілька століть до приходу римлян на території сучасної Іспанії сталася жорстока різанина, метою якої був зовсім не грабіж, а боротьба за владу, про що говорять збережені на останках людей прикраси.

«Виявлення частково згорілих скелетів і розкиданих людських кісток з незагоєними ранами, нанесеними гострою зброєю, показало, що це було надзвичайно жорстока подія», – говорить археолог Хав’єр Ордона Даубагна з археологічної дослідницької компанії Arkikus (Віторії-Гастейс, Іспанія).

Даубагна і його колеги вивчили останки дев’яти дорослих людей, двох підлітків, маленької дитини та одного немовляти, які померли десь між 365 і 195 роками до нашої ери в стародавньому селі Ла-Хойя.

Дослідники виявили, що один з дорослих був обезголовлений одним ударом, а підлітку (дівчині) відрубали руку, кістки якої були виявлені майже в трьох метрах від її скелета.

Тріщини і відшаровування на деяких кістках дозволяють припустити, що після смерті жертв просто кинули, а не поховали. Інші люди могли згоріти заживо всередині будівель, про що говорить, зокрема, зміна кольору кісток – температура вогню сягала 350-650 градусів за Цельсієм. Той факт, що кістки обгоріли лише частково, виключає ймовірність кремації після смерті.

«Характер травм, присутність жінок і маленьких дітей серед жертв і розташування людських останків вказує на те, що це не було битвою між воїнами», – говорить археолог і співавтор дослідження Рик Шалтінг з Оксфордського університету.

Дослідження зайвий раз доводить, що люди залізного віку, що живуть на Піренейському півострові, вважали за краще вдаватися до жорстокого насильства при вирішенні спорів. «Ми можемо зробити висновок, що метою нападників було повне руйнування Ла-Хойя. Зробив це, можливо, конкуруючий центр політичного і економічного впливу в даному регіоні», – каже Ордона Даубагна.

Відомих фактів подібних нападів на поселення в ті часи не так багато, але подібне насильство могло бути більш поширеним, ніж припускали вчені. Тоді «владу можна було отримати за допомогою насильства і завдяки контролю над ресурсами», – пояснює археолог Людвіг Папмеля-ДЮФА з Університету Ліннея в Кальмарі (Швеція), який не брав участі в дослідженні. Якщо ж людям минуле здається мирним, каже він, то «цю точку зору необхідно переглянути».





ІНШІ НОВИНИ