В Норвегії знайшли стародавній храм в честь Одіна і Тора

У Норвегії виявили руїни 1200-річного язичницького храму, присвяченого богам Одіну і Тору. Це рідкісний пам’ятник релігії вікінгів, побудований за кілька століть до поширення християнства, повідомляє Live Science.

Велика дерев’яна будівля висотою близько 12 метрів датується кінцем VIII століття. На думку істориків, вона використовувалося для поклоніння богам і жертвоприношень в дні зимового і літнього сонцестояння. Всередині вона освітлювалася жертовними вогнями і була прикрашена дерев’яними статуями Одіна, Тора і бога родючості Фрейра.

Це перший храм, знайдений в Норвегії. Раніше пам’ятники такого роду виявляли тільки в Данії і Швеції.

Руїни розкопали в Осі, приморській селі недалеко від міста Ерсте в Західній Норвегії, на землі, призначеній для житлового будівництва. Раніше там же знайшли залишки ще більш давніх дерев’яних будинків (ймовірно, сімейних ферм), яким було близько двох тисяч років.

Норвежці почали будувати «будинки бога» в шостому столітті. Ці споруди були набагато складнішими, ніж прості, часто відкриття майданчика для язичницьких ритуалів. Ймовірно, це було пов’язано зі зміною структури суспільства. Вікінги почали взаємодіяти з Римською імперією і німецькими племенами Північної Європи, і у них також утворився клас «еліти». Багаті родини взяли під контроль і релігійні ритуали, змінивши багато відповідно до чужоземних звичаїв.

Так, храм в Осі був побудований за зразком християнських базилік, які мандрівники могли бачити в південних землях. Інші древньоскандинавскі храми також відрізнялися характерною високою вежею над дахом, що копіює вежі ранньохристиянських церков.

«Хоча дерев’яна будівля давно зникла, отвори для стовпів, що збереглися, показують його форму, включаючи круглі центральні стовпи», – підкреслили археологи.

Давньоскандинавська релігія була пригнічена в XI столітті, коли норвезькі королі насильно звернули населення в християнську віру і знесли або спалили язичницькі храми. Раніше повідомлялося, що предків вікінгів вирахували за аналізом ДНК. Виявилося, що далеко не всі з них були скандинавами.





ІНШІ НОВИНИ