Уламки планети Венери запропонували шукати на Місяці

«Ключ» до таємниць минулого Венери може перебувати на Місяці, заявили вчені Єльського університету. Вважається, що кілька мільярдів років тому на цій планеті панував цілком придатний для життя клімат. Але потім щось трапилося, і вона перетворилася в розпечене «пекло», затягнуте щільними хмарами сірчаної кислоти.

Підтвердити цю теорію, а також встановити причини метаморфоз неможливо без геологічних зразків. Автори нового дослідження прийшли до висновку, що їх можна добути навіть без прямого польоту на Венеру. На їхню думку, шматки порід, викинуті з поверхні Венери під час космічних зіткнень, могли досягти Місяця, повідомляє Space.com.

У Венеру протягом всієї її історії періодично врізалися астероїди і комети. За підрахунками фахівців, вони могли підняти до 10 мільярдів каменів і відправити їх в космічний простір, де багато з них перетнулися з орбітами Землі і Місяця.

Венеріанські камені, що впали на Землю, ймовірно, поховані глибоко в надрах через геологічну активність. Але на Місяці, де немає тектоніки плит і ерозії, вони повинні були зберегтися набагато краще.

«Місяць надійно зберігає ці стародавні скелі», – зазначили автори.

Вчені провели розрахунки і підтвердили, що на початку існування Сонячної системи планети піддавалися більш потужним астероїдним бомбардуванням. Причому астероїди, що падали на Венеру, летіли швидше «земних» і, отже, піднімали більше осколків.

Зараз жоден фрагмент не зможе покинути Венеру через щільну атмосферу, але ще 700 мільйонів років тому, на думку вчених, умови були іншими, і каміння відправлялися в політ. Розрахувавши траєкторію руху астероїдів і планет, автори переконалися, що багато осколків могли бути притягнуті гравітацією нашої планети або Місяця.

Проаналізувавши породи Венери і з’ясувавши їх хімічний склад, експерти зможуть отримати цінну інформацію про історію «злого близнюка» Землі.





ІНШІ НОВИНИ