Вчені пояснили появу рідкісних елементів на Землі

Міжнародна група вчених в ході дослідження встановила, яким чином на Землі з’являються поклади рідкоземельних елементів, які використовуються у високотехнологічних виробництвах. Стаття про це опублікована в науковому виданні Science Advances.

Зазвичай до рідкоземельних елементів відносяться 17 речовин, серед яких ніобій, скандій, ітрій і лантаноїди. Основну складність в їх видобутку представляє неуважність родовищ.

Фахівці в ході дослідження змоделювали процеси, що відбуваються при нагріванні карбонатітової породи під високим тиском. Після цього до неї застосовувалося охолодження. З’ясувалося, що походження рідкоземельних елементів пов’язано з карботанітами.

Проведений експеримент показав, що кристалічні РЗЕ виводяться зі складу карботанітів за допомогою лужних речовин, які містять в своєму складі калій і натрій.

На думку вчених, це відкриття дозволить спростити видобуток рідкісних елементів, які необхідні в процесі виробництва медичного обладнання, супутників, електроніки та інших пристроїв.





ІНШІ НОВИНИ