Головною причиною вимирання людей визнали кліматичні зміни

Вчені з Неаполітанського університету Федеріко II в Італії встановили, чому тільки один вид людини (Homo sapiens) зміг вижити на Землі. Дослідження показало, що інші представники роду Homo, в тому числі неандертальці вимерли через глобальні зміни клімату, повідомляє Cell Press.

Вчені об’єднали дані кліматичних моделей і викопні записи. Вони підтвердили, що деякі види досягли досить високого рівня розвитку: вміли розводити вогонь, виготовляти зброю і навіть шити одяг. Але ці вміння не допомогли їм адаптуватися до потепління і похолодання.

Дослідження охопило останні п’ять мільйонів років. У цей період вимерли ранні гомініди: Homo habilis (людина уміла), Homo ergaster (людина працююча), Homo erectus (людина прямоходяча), Homo heidelbergensis (гайдельберзька людина) і Homo neanderthalensis (неандертальці).

Виявилося, що мінімум три види (Homo erectus, Homo heidelbergensis і Homo neanderthalensis) зіткнулися зі значним скороченням «кліматичної ніші» – тобто місця, де вони зазвичай мешкали, ставали непридатними для життя. А неандертальці до того ж страждали від конкуренції з Homo sapiens.

У кожному разі скорочення зон проживання збігалося з різкими і несприятливими змінами глобального клімату. Дослідження показало, що безпосередньо перед вимиранням погодні умови ставали занадто екстремальними для досліджуваних видів.

«Вони намагалися з усіх сил, прагнучи до найтепліших місць в межах досяжності, але в кінцевому підсумку цього виявилося недостатньо», – підкреслили автори.

Вони відзначили, що результати дослідження можуть служити попередженням для сучасного людства, адже зараз клімат також різко змінюється: «зміна клімату зробила людину уразливою і нещасною в минулому, і це може статися знову».





ІНШІ НОВИНИ