Загроза з космосу: вчені допускають можливість падіння на Землю астероїда Апофіс

Вчені з Гавайського університету в Маноа досліджували астероїд Апофіс, який в осяжному майбутньому підійде надзвичайно близько до Землі, і заявили, що він все ж може зіткнутися з нашою планетою. Раніше астрономи виключали таку можливість. Але вони не враховували один факт, повідомляє Phys.org.

На астероїді виявили так званий ефект Ярковського. Він виникає через коливання температури поверхні. Повернена до Сонця сторона нагрівається, а потім, опинившись в тіні, остигає. В результаті виникає слабкий реактивний імпульс, який впливає на орбіту космічного тіла.

Вчені відзначили, що при попередніх розрахунках траєкторії Апофіса цей ефект проігнорували. Тому був зроблений помилковий висновок про його повну безпеку. Нове дослідження, вже з урахуванням всіх наявних даних, показало, що ймовірність зіткнення існує. Катастрофа може статися в 2068 році.

Перед цим Апофіс зблизиться із Землею 13 квітня 2029 року. Він пройде в поясі оточуючих Землю супутників і його можна побачити неозброєним оком. Його діаметр становить приблизно 300 метрів.

«Ми вже давно знаємо, що зіткнення із Землею в 2029 році є неможливим. Але, як показали нові спостереження, астероїд дрейфує від відомої нам орбіти приблизно на 170 метрів на рік. Цього достатньо, щоб допустити ризик зіткнення в 2068 році», – зазначили вчені.





ІНШІ НОВИНИ