Генетики провели ДНК-аналіз «шестиглавому вождю» із старовинної могили

Шотландські вчені розкрили таємницю загадкового поховання, знайденого в 1997 році в маленькому рибальському селі Портмахомак. Всередині знаходився один скелет, оточений п’ятьма черепами, повідомляє Live Science.

Йому присвоїли неофіційну назву «шестиглавий вождь». Пізніше стало відомо, що в могилі знаходиться ще один скелет, який археологи з першого погляду не помітили.

Дослідження показали, що останки датуються кінцем XIII – початком XV століть. Виходячи з даних останнього аналізу, всі ці люди були членами однієї сім’ї. Так, власники збережених кістяків були двоюрідними братами або дядьком і племінником, а черепи належали дідові, батькові і матері молодшого з них.

Один череп виявився набагато старше інших і належав до VIII-X століть. Вчені припустили, що він належав піктському ченцеві, був викрадений з монастирського кладовища і зберігався десь у вигляді реліквії.

Історики відзначили, що для Шотландії тих часів ховати голови окремо від тіл було «справою майже нечуваною». Ймовірно, люди стали жертвами міжусобиці. Старший з похованих був убитий потужним ударом меча. Ця людина мала дуже високий для своєї епохи зріст (175 см) і була похована в церкві, що вказує на приналежність до еліти – тому йому і дали прізвисько «Вождь».

Історичні хроніки свідчать, що в Середні століття в Портмахомаку відбувалися запеклі війни між кланами. Найвідомішим епізодом стала битва при Тарбате (1480-ті). Хоча люди, знайдені в незвичайній могилі, померли за кілька поколінь до неї, вони могли бути предками кланів, які брали участь в битві.





ІНШІ НОВИНИ