У США виявили останки одного з найдавніших родичів ссавців

В американському штаті Арізона виявили найдавніші для континенту останки цинодонта – стародавнього предка ссавців, який жив близько 220 мільйонів років тому, пише Biology Letters.

Під час розкопок в національному парку Петріфайд-Форест палеонтологи знайшли одні з найдавніших решток цинодонтів. Там залягають породи формації Чінлі, які виникли в фіналі тріасового періоду. У той час південна частина Штатів розташовувалася на екваторі, відрізняючись спекотним і вологим кліматом.

Вчені виявили скам’янілі фрагменти щелепи, зубів і кісток невеликого комахоїдного цинодонта. Йому дали ім’я Kataigidodon venetus, що в перекладі з латині і давньогрецької означає «синій грозовий зуб». Останки цинодонта археологи знайшли на схилах гір Грозова гряда, чиї породи мають нетиповий блакитний колір.

За розмірами щелепи Kataigidodon venetus фахівці встановили, що тварина мала невеликі розміри. У довжину його тіло досягало більше 10 см, а по масі – декількох десятків грам. Відкриття тварини виявилося важливою подією для вчених, оскільки останки предків ссавців і їх родичів рідко знаходять в Північній Америці через особливі риси її геологічної історії.

«Це відкриття значно розширює наші уявлення про географію і середовище, в якому проходила рання еволюція ссавців», – підкреслив один з авторів роботи, палеонтолог з Політехнічного університету Вірджинії Бен Клігмен.

Відкриття вчених також свідчить про те, що предки ссавців жили не тільки в помірному поясі, але й в регіонах з помірним і екваторіальним кліматом. Це істотно збільшує їх ареал і можливі шляхи еволюції, вважають палеонтологи.





ІНШІ НОВИНИ