Біля берегів Австралії знайшли найстарішу рифову рибу на планеті

Вчені Австралійського інституту морських наук і Лабораторії рибного господарства і морських досліджень, проводячи дослідження біля узбережжя Західної Австралії, виявили унікальну рибу. Це плямистий маколор Macolor macularis, який народився ще до Другої світової війни. Йому 81 рік, повідомляє Coral Reefs.

За словами фахівців, це найбільш довгоживуча рифова риба з усіх відомих. Всього в рамках дослідження вчені виявили 11 риб-довгожителів старше 60 років. Серед них також виявився луціан-Бохарі (Lutjanus bohar) у віці 79 років. Раніше вважалося, що риби даного виду живуть максимум до 55.

Автори наукової роботи відзначили, що попередня рифова риба-рекордсменка дожила до 60 років. Маколор перевершив її досягнення більш ніж на 20 років.

Вік риб визначається по сагітальним отолітам – це тверді утворення на поверхні клітин, які є у всіх хребетних і деяких безхребетних. Для риб це свого роду «річні кільця».

Дослідження підтвердило, що у рифових риб вкрай низька природна смертність. Цей факт необхідно враховувати при подальшій експлуатації місць їх проживання.





ІНШІ НОВИНИ