У 2020 році Земля оберталася швидше звичайного – вчені

2022 рік може втратити секунду часу. Швидкість обертання Землі в 2020 році була трішки швидше середньої, а доба – трішки коротша, ніж звичайна. Якщо цей тренд збережеться в 2021-му, то наступного Нового року нам доведеться не додавати високосну секунду, а потрібно буде віднімати її з всесвітнього часу. Про це пише Naked-science.

За даними дослідників, 28 найкоротших діб за весь час вимірювань (з 1960-го) припали на минулий рік.

Доби на Землі тривають близько 24 годин – 86 400 секунд. Однак час, за який планета робить повний оборот навколо своєї осі, злегка варіюється. З початку 1960-х, коли з’явився атомний годинник і технології, що дозволяють відслідковувати обертання з величезною точністю, орієнтуючись по зірках, стало відомо, що доби можуть відхилятися від середньої “норми”. Ці крихітні відмінності пов’язують з поведінкою розплавленого ядра Землі, динамікою океанів і атмосфери.

За рік час UTC (всесвітній координований час) тікає вперед відносно астрономічного майже на цілу секунду і для компенсації цієї різниці періодично нараховують додаткову або, як її ще називають, високосну або координаційну секунду. Так, до всесвітнього часу додається секунда, синхронізуючи астрономічний час з сонячним. В останній раз вона була додана в 2016-му.

Однак 2020-ий виявився незвичайним, і сонячний час пішов трішки вперед. За рік зареєстрували десятки незвично коротких діб, а рекорд був поставлений 19 липня. У цей день коли відхилення склало 1,46 мілісекунди. За оцінками експертів Time & Date, 2021-й продовжить цей тренд: доби в році, що наступив в середньому будуть на 0,05 мілісекунди коротшими за 24 години.

Таким чином, очікується, що до поточного кінця року накопичиться відхилення приблизно в 19 мілісекунд.

Експерти американського космічного агентства NASA спільно з Національним управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) заявили, що з грудня 2019 року почався новий цикл сонячної активності. Фахівці запевняють, що він повинен бути відносно спокійним





ІНШІ НОВИНИ