Вчені заявили про незворотні процеси в Арктиці

2020 рік став рекордно теплим за всю історію спостережень в Арктиці. Температура в цьому регіоні зростає набагато швидше, ніж в інших куточках світу. Співробітники Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США представили велику доповідь про кліматичну ситуацію в Арктиці в 2020 році.

Вони підкреслили, що кількість екстремальних явищ в цьому регіоні рекордно збільшилася. Зокрема, вперше за останні п’ять десятиліть в Арктиці різко скоротився сніговий покрив. Крім того, в минулому році рекордно скоротилася площа морського льоду. Однорічний тонкий лід почав витісняти багаторічний міцний з дуже великою товщиною. Вчені нагадали і про те, що в минулому році горіли ліси в Якутії, і цей процес збігався з тривалими тепловими хвилями і відсутністю снігу взимку.

Однак вчені стверджують, що на тлі таких глобальних катаклізмів вони виявили щось позитивне. Через те, що в минулому році в Арктиці встановилася дуже висока температура, почав активно цвісти планктон, завдяки чому вдалося відновити популяцію гренландських китів. Трансформація Арктики в менш суворий і біологічно інший регіон йде повним ходом, – додали фахівці.





ІНШІ НОВИНИ