Нові поховання вікінгів в кораблях виявлені в Швеції і Норвегії

Влада Швеції оголосила про перші за останні 50 років виявлені в країні поховання в кораблях вікінгів.

Археологи, які брали участь у планових розкопках в Гамла Уппсала (Стара Уппсала), в 74 км на північ від Стокгольма, були вражені, коли виявили поховання кораблів вікінгів з людськими останками.

В країні відомо лише кілька подібних поховань. Хоча в Швеції це рідкість, в інших країнах Скандинавії поховання вікінгів знаходять все частіше.

У минулому році норвезькі археологи виявили останки жител і принаймні одного корабля, які лежали під шаром землі недалеко від Халдей на південному сході Норвегії.

Всього кілька місяців по тому ще один корабель був виявлений на березі Осло-фіорд в районі Мідгардського поселення вікінгів в Хортені.

Один з двох човнів, знайдених в могилі, цілий, в ньому знаходяться останки людини, коня і собаки. У могилі також знаходилися особисті речі, включаючи меч, спис, щит і багато прикрашений гребінь.

Люди, виявлені в могилі, ймовірно, займали високе соціальне становище, оскільки вважається, що такі човнові поховання призначалися для привілейованих верств населення.

Така знахідка – зовсім не те, чого очікували археологи на початку своїх досліджень. Стара Уппсала була важливим релігійним, економічним і політичним поселенням ще в III столітті, і цей район, багатий історичними цінностями.

Як тільки археологи завершать аналіз, частина знахідок буде виставлена ​​на огляд в Старому Упсальський музеї і Шведському історичному музеї в Стокгольмі.





ІНШІ НОВИНИ