Вчені: італійський вулкан Етна продовжує рости

Південно-східний кратер вулкана Етна виріс у висоту після шести місяців активності, – про це повідомило у вівторок італійське агентство з моніторингу вулканів, в результаті чого найвищий діючий вулкан Європи став вищим, ніж будь-коли.

Наймолодший і найактивніший кратер знаменитого вулкана піднявся до нового рекорду – 3 357 метрів (11 000 футів) над рівнем моря, повідомив INGV, Національний інститут геофізики і вулканології, розташований в сицилійському місті Катанія.

“Завдяки аналізу і обробці супутникових знімків, південно-східний кратер тепер набагато вищий за свого “старшого брата”, північно-східного кратера, який протягом 40 років був безперечною вершиною Етни”, – йдеться в прес-релізі INGV.

Близько 50 епізодів виверження попелу і лави з гирла кратера з середини лютого привели до “помітної зміни обрисів вулкану”, розміри якого були розраховані за супутниковими знімками, йдеться в повідомленні.

Північно-східний кратер Етни досяг рекордної висоти в 3350 метрів в 1981 році, але обвал по його краях знизив цей показник до 3326 метрів, зафіксований в 2018 році.

Кратер викидає дим і попіл з лютого, не становлячи особливої ​​небезпеки для навколишніх сіл.

У липні уряд Сицилії підрахував, що на сьогоднішній день очищено 300 000 метричних тонн попелу.

Попіл спричиняє незручності в довколишніх районах, забруднюючи вулиці, сповільнюючи рух транспорту і пошкоджуючи посіви.

У Катанії, розташованій в двох годинах їзди від вулкана, пенсіонерка Таня Канниццаро ​​сказала AFP, що вулкан Етна одночасно і красивий, і надокучливий: попіл іноді падає “як дощ”.

“В залежності від вітру гуркіт вулкану досягає Катанії і змушує тремтіти вікна”, – сказала вона, додавши, що попіл забарвлює вулиці і балкони в чорний колір.





ІНШІ НОВИНИ