До 2060 року Північноатлантична течія вийде за межі: вчені заявили про різке погіршення клімату

Фахівці вивчили крижані керни Гренландії і завдяки цій науковій роботі змогли відновити історію зміни висотної атмосферної струменевої течії в Північній Атлантиці більш ніж за 1000 років. Також ця наукова робота дозволила дослідникам вибудувати великий прогноз на найближчі десятиліття.

В ході комп’ютерного моделювання вчені встановили, що вже до 2060 року, якщо збережеться поточна тенденція глобального потепління, Північноатлантична течія вийде за межі діапазону своїх природних змін, що спричинить за собою страшні природні катаклізми. Зокрема, фахівці вказали на те, що у всіх куточках світу почнуться масштабні повені, урагани, лісові пожежі та посухи. Також дослідники відзначили, що під час своєї наукової роботи в крижаних щитах Гренландії вони використовували керни більше 50 свердловин.

В результаті вчені змогли визначити температуру, кількість опадів, напрямок вітру і шторми в кожному році, починаючи з 8 століття. Це вдалося зробити за товщиною шарів льодовиків і їх складом.

«Відповідно до сценаріїв глобального потепління, продовжиться міграція Північноатлантичної течії на північ», – пояснили вчені і додали, що це спричинить за собою настільки сильну зміну місця розташування течії, що висотні атмосферні потоки вийдуть за межі звичайного кордону.





ІНШІ НОВИНИ