Вчені: глобальне потепління трансформує основу арктичного харчового ланцюга

Через зміни клімату в Арктиці відбувається багато дивного: від білих ведмедів, які тиняються без їжі, до мікропластичного вторгнення. Нове дослідження додає ще одне свідчення того, що регіон може трансформуватися протягом нашого життя.

У міру того як морський лід відступає, весняне цвітіння фітопланктону в регіоні стає все більш масштабним і відбувається в більш високих широтах, ніж будь-коли раніше. Результати демонструють зміни, що відбуваються в основі харчового ланцюга, які будуть мати великі наслідки для теплого майбутнього Арктики.

Арктичний морський лід досягає свого піку в лютому або березні, перш ніж скоротитися до мінімуму у вересні. Коли лід відступає в арктичні високі широти і більше сонячного світла досягає відкритої води, поверхні морів навколо Північного Льодовитого океану покриваються фітопланктоном. Ці організми можуть становити половину всієї основної продуктивності – переважно, рослин – в Арктиці, тому, незважаючи на свою недовговічність, вони є невід’ємним інгредієнтом для життя.

Але зміна клімату привела до різкого скорочення морського льоду, через що все більше води все раніше стає відкритою. Це змусило дослідників задуматися, чи реагує якось фітопланктон на відступ льоду. Вони проаналізували 10-річні супутникові дані, що охоплюють період з 2003 по 2013 рік.

Результати показують, що первинна продуктивність в Арктиці за цей час зросла на 31%, а цвітіння фітопланктону відбувається в більш високих широтах, в водах, які раніше були покриті льодом і містили мало поживних речовин.

«Ми не очікували побачити весняний фітопланктон в центральному басейні – районі, розташованому вище 80 градусів північної широти», – сказала керівник дослідження Софі Рено з Університету Лаваля.

Результати також показують, що первинна продуктивність зростає, особливо в Баренцевому і Карському морях, які межують з Північною Атлантикою. У цьому регіоні спостерігається значне скорочення морського льоду і тепліша атлантична вода. За словами Рено, вторгнення теплих вод сильно впливає на відступ крижаного покриву в цьому регіоні, і, отже, на організми, що живуть в цих водах.

Збільшення продуктивності весняного фітопланктону є одночасно симптомом швидкого потепління і зникнення льоду і потенційною причиною нових змін, тим більше що Арктику в найближчі десятиліття очікують вільні від льоду літні сезони. Вчені поки не готові відповісти, як саме це відіб’ється на тендітних екологічних балансах, які створювалися впродовж тисячоліть.

Рено вказала на потенційну невідповідність між тим, де і коли відбувається цвітіння фітопланктону, і тим, де і коли проявляє активність зоопланктон – крихітні тварини, які ним харчуються. За її словами, це всього лише один вплив, який може викликати коливання харчового ланцюга. Важко сказати, як інші організми будуть адаптуватися до цих змін.

Джерело





ІНШІ НОВИНИ