На Сонці зафіксували спалах класу М5.5

Вчені: на Сонці стався найпотужніший за три роки спалах

20 січня 2022 року о 06:01 UTC з активної області 2929 вирвався сильний сонячний спалах розміром M5.5 на піку активності. Подія почалася о 05:41 і закінчилася о 06:12 UTC.

Радіовипромінювання типу II з розрахунковою швидкістю 329 км/с було зареєстровано о 05:57 UTC.

Викиди типу II відбуваються у зв’язку з виверженнями на Сонці та зазвичай вказують на викид корональної маси, пов’язаний зі спалахом.

Радіовипромінювання типу IV було виявлено о 06:17 UTC. Викиди типу IV відбуваються під час великих вивержень на Сонці та зазвичай пов’язані з сильними викидами корональної маси та сонячними радіаційними бурями.

Крім того, ця подія була пов’язана з 10-см радіосплеском тривалістю 26 хвилин з піковим потоком 350 sfu.

10-см радіосплеск вказує на те, що електромагнітний сплеск, пов’язаний із сонячним спалахом на 10-см довжині хвилі, був удвічі більший, ніж початковий 10-см радіофон. Це може свідчити про значний радіошум у зв’язку із сонячним спалахом. Цей шум зазвичай короткочасний, але може викликати перешкоди для чутливих приймачів, включаючи радари, GPS та супутниковий зв’язок.

Регіон 2929 має магнітну конфігурацію Бета і здатний виробляти сильні сонячні спалахи, але його розташування на західному лімбі не сприяє викидам спрямованим на Землю корональної маси.

Відбувається буря протонної сонячної радіації, що досягає рівнів S1 – Minor. Таке трапляється близько 50 разів за сонячний цикл.

CME, пов’язана зі спалахом M1.5 о 17:44 UTC 18 січня, була проаналізована та визначена як можливий ковзний удар по Землі.

Проходження КВМ, ймовірно, відбудеться 22 січня, судячи зі швидкості та траєкторії викиду.





ІНШІ НОВИНИ